homemade duurzaam wasmiddel

Zelf wasmiddel maken.

Een tijdje geleden was ik met een vriendin aan het winkelen en zij nam zeep mee om zelf wasmiddel te maken. Ik dacht dat moet ik ook eens gaan proberen.

Dingen zelf maken kan nooit kwaad natuurlijk je weet precies wat er in zit en vaak zitten er alleen pure grondstoffen in. Maar zoals dat wel vaker gebeurd met zulke ideeën ze bleven in de kast! Nu was het zo dat mijn man Mark ineens vertelde dat hij zo’n jeuk had en niet wist waar het vandaan kwam. Uiteindelijk kwamen samen we tot de conclusie dat het lag aan het wasmiddel wat we nu gebruikte. Aangezien ik het pas nog had gehad over zelf wasmiddel maken leek me dit het uitgelezen moment! Zelf wasmiddel maken zonder toegevoegde parfum en rommel!

ingrediënten

Recept:

Kook een liter water en Schaaf ondertussen de zeep.
Los de geschaafde zeep op in het water, blijf roeren tot alle zeep is opgelost.
Voeg dan de andere anderhalve liter water toe, roer dit goed door.
Doe dan de deksel op de pan en zet dit een nachtje weg, de volgende morgen is het een dikke vloeibare massa geworden.
Met een garde of een staafmixer kan je het losmaken om over te gieten in de fles of kan waar je het in wilt bewaren.

wasmiddel roeren
De zeep is opgelost, de rest van het water zit erbij. nu nog even roeren.
wasmiddel dikke pap
na een nacht staan ziet het er ongeveer zo uit.

 

 

tips:

*Neem een grote kan van oude (grote) wasmiddelflessen.

*Voor de witte was voeg je er nog 40 gram soda aan toe tijdens het koken.

*gebruik je graag wasverzachter? doe dan eens een scheutje azijn ipv. wasverzachter in je machine. Goed voor het milieu en je wasmachine word er ook blij van! (ontkalkt het machine en verzacht je was)

Ik weet in ieder geval wat ik voortaan ga gebruiken ipv. de reguliere wasmiddelen uit de winkel. Zelf heb ik het nu een paar keer gebruikt met wassen. het maakt goed schoon, en een leuk bijkomend voordeel het is SUPPER goedkoop! tot wel 17 keer goedkoper dan reguliere wasmiddelen!

Mijn moeder had ik gevraagd of zij nog een grote kan had vroeg ze natuurlijk waar ik dat voor nodig had. Toen ik vertelde wat ik van plan was reageerde ze enthousiast, helemaal toen ik de dag erna vertelde dat het gelukt was. ik vertelde dat mijn eerste was al schoon was met mijn nieuwe wasmiddel. Ik heb maar meteen de helft in een fles gegoten en aan haar meegegeven in ruil voor een lege 5 Liter kan! wij kunnnen voorlopig vooruit.

Ga jij het ook maken? ik hoor het graag en tag je me dan? vind ik leuk! @maaikeslifestyle op fb. en insta.

Liefs Maaike!

wasmiddel klaar
Het wasmiddel is klaar voor gebruik!